Eidsvold Idrætsforening

Eidsvold IF

Eidsvold IF

Dannelsen
Det har opp gjennom historien vært noe uenighet rundt når Eidsvold Idrætsforening ble stiftet. I Eidsvold Blad den 11. mai

1902 stod det på trykk at de som ønsket en dannelse av klubben kunne møte hos barberer G. Mørch. På det bebudede møtet ble visstnok Eidsvold Idrætsforening stiftet. Klubbens formål var friidrett, og lagets formann ble Paul Braathen.

Idrettsforeningens drakter skulle være blå benklær og hvit trøye, samt en blå lue med grønn stjerne. En herre ved navn Herman Toftner tilbød laget å drive sin idrettslige aktivitet på ei løkke på Sagmoen. Noe mer informasjon enn dette er ikke å oppdrive om hva som skjedde i 1902.

9. juli året etter står imidlertid følgende på trykk i Eidsvold Blad: - "E.I.F. avholdt sin generalforsamling i Søndre Samfund Cafe den 11/6". Siden det ikke foreligger noe møtereferat fra denne generalforsamlingen antas det at sammenslutningen med "fotballklubben" ble vedtatt her.

Etter et senere vedtak har det blitt bestemt at den offisielle datoen er 5 juli 1903.

EIF feiret 100-årsjubileum i 2003 og ble hedret med Eidsvoll kommunes kulturpris. Ordfører Terje Teslo overrakte Sivert Donalis "Tømmerfløteren" til klubbformann Guttorm Jacobsen i selveste Rikssalen i Eidsvollsbygningen. I anledning jubileet fikk EIF også arrangere juniorlandskamp for kvinner i september 2003. Norge slo Sverige 3-1 foran 492 tilskuere.

I dag består idrettslaget av 840 medlemmer fordelt på fire undergrupper: Håndballgruppa (456 medlemmer), Fotball (397 medlemmer), Vandrelag (20 medlemmer) og Hopp (4 medlemmer). Noen medlemmer er med på flere idretter, derfor er summen av gruppene høyere enn 840 medlemmer. Her kommer en liten historisk oppsummering av gruppene, mer detaljer finner du under gruppene

Fotballgruppa

Ble etablert i 1904, etter et generøst tilbud fra Paul Piro om å benytte et område ved Pirotjernet. Det var på denne banen klubbens første storkamp ble spilt høsten 1904. Motstander var sterke Gjøvik, og kampen ble sett av hele 300 elleville EIF-patrioter. EIF vant 2-1! To år senere var EIF på flyttefot. Denne gangen fikk de leie et idyllisk område like ved Vengerfossen tett inntil Andelva. Banen ble kalt Lundgårdsplassen, og i de ca. 20 årene EIF benyttet denne banen ble det utkjempet en rekke harde oppgjør. EIF's største prestasjoner stammer fra årene 1905 og 1906. Begge årene kom laget helt til semifinalen i NM. Av spillere kan vi nevne at Tommy Nilsen spilte på juniorlandslaget i 1978 og 1979. Hans første landskamp var mot Polen og han fikk totalt seks landskamper. NFF godkjente i 1971 at klubbens drakt kunne utstyres med en E på brystet, etter mønster fra KOngsbergs K. EIF møtte Asker på hjemmebane til tippekamp i juni 1971. Gjestene vant 2-0. I mai 1972 gledet EIF sine fans med tippetegn 1 i møte med Strømmen. Rune Nilsson og Svein Arne Wiik scoret målene. EIF vant sin første KM-tittel i storkretsen i lilleputtklassen 1971. Vidar Kopperud scoret kampens eneste mål i avgjørende kamp mot Kløfta.Vito spilte NM-finale for junior mot Skeid i 1953. På sin ferd vant laget over LSK (3-1), Brumunddal (8-0), Mesna (9-1), Trond (4-1) og Pors (2-0)..Eidsvoll stadion ble åpnet 1.august 1926. Eidsvoll stadion var landets 12.gressbane. Klubbens drakt var ganske annerledes i 1921: "rød og grøn trøie, sorte benklær". I 1926 brukte EIF svart trøye og hvit bukse, og dagens drakt fra 1929.

Håndballgruppa

Ble etablert høsten 1938 som en del av kvinnegruppa i EIF, andre aktiviteter var gymnastikk, slalåm og friidrett.Etter krigen kom herrehåndballen også med. Spillet var mer likt fotball med tanke på banestørrelse og kampene foregikk ute på grus.Eidsvollhallen ble bygget 1967 og bedret treningsforholdene vesentlig, det ble også asfaltert bane ved Eidsvoll stadion. På 70 tallet lå både dame og herrelaget i 3 eller 4 divisjon og medlemstallet var rundt 100.I 1989 fikk klubben en etterlengtet storstue med Letohallen. Dette gav vekst og EIF var nest største klubb i hele kretsen. Sammen med Letohallen kom mulighetene for arrangement og det ble gjennomført både landslag og Europacup kamper og ikke minst VM i 1993 hvor EIF var arrangør for 4 VM matcher. Råholthallen var det neste løftet, her fikk man gode treningsmuligheter med tre baner. Imedlemm løpet av 90 tallet økte antall medlemmer til 300 og nå i 2017 har vi passert 400, med andre ord, en gruppe i sterk vekst!. Håndballgruppa har i alle år vært driftige på arrangement. Dansegallaene sammen med fotballgruppa var en stor aktivitet på 90 tallet, publikumsrekorden er på hele 1700. Julemessa fra 1985-96 er en annen stor aktivitet som gav gode inntekter og samhold for klubben. I de senere år har klubben gjennomført mange dugnader som verter for 1. Mai/Norgeshus cup (13-senoir), Håndballskole (6-12 år), Loppetassen runder (6-7åringer),Minirunder (8-9 åringer) og Temaserien (spillerutvikling for ungdom) noe som har bidratt til å sette klubben på kartet i regionen og masse aktivitet/samhold, samt gitt gode inntekter

Hopp

Hopp og alpint utgjorde en gruppe fram til 1981. Fra dette året har hoppgruppa stått på egne ben. Gruppa har aldri vært stor og flest aktive var det i sesongen 83/84 med over 40 aktive.Hoppskolen var tidligere en viktig aktivitet som samlet mellom 10 og 30 utøvere.Gruppas virksomhet har sitt utspring i Dalbakken, her ble det bygd nye bakker i 90. Gruppa har stort fokus på det sosiale, men har bemerket seg sportslig gjennom årene. Tor-Helge Bakken tok VM sølv i laghopp og ble individuelt nr 22 i VM i Østerrike. Han har også deltatt i E-cup 2 ganger og vært på renn både i USA og Japan for å nevne noe.Hoppgruppa står nå ovenfor en spennende avgjørelse om man skal modernisere Dalbakken, beslutningen blir tatt i løpet av 2017

Vandrelaget

Vandrelaget ble stiftet 4. augsut 1997. Formålet med laget er å arrangere vandringer som passer for alle, uansett alder og fysisk form. Her er det ingen tidtaking, alle vandrer i sitt eget tempo. løypene er merket, så man finner lett frem. I løypa er det kontroll og rasteplasser. Ved målgang venter belønning med kaffe, vafler og en hyggelig prat.Premieringen er bygget opp rundt Internationaler Volksport Verbund (IVV) sitt system som er likt over hele verden.

Alpint

Gruppa ble etablert i løpet av 1930 årene og et avisutklipp forteller oss at i 1939 avholdt EIF store renn ved bunnlia i Hurdal. Gruppa holt mange år til i Skaubanen og Alpinhytta var flittig i bruk. Gjennom årene har det blitt lagt ned mange dugnadstimer og det førte til mange gode løpere. I mange år samarbeidet man med Speidergruppa for å holde alpingruppa i gang. Nå er gruppa lagt ned og Spederen har fått overlevert alpinhytta.

EIDSVOLD IDRÆTSFORENING
NYVEGEN 37
2070 RÅHOLT
Org.nr 971 270 551 

kontakt@eidsvold-if.no

 

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift